Βρίσκεται Ν.Α. του Αγκίστρου και βασική του αποστολή ήταν η παρεμπόδιση του εχθρού να διέλθει τις ορεινές διαβάσεις που οδηγούν στο Αχλαδοχώρι και από εκεί στη σερραϊκή ενδοχώρα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1936-1940 και αποτελείται από τέσσερα οχυρά (Δρεπανοειδές Ι και ΙΙ, Κωνοειδές, Τσαμάρα), καθώς και ένα αυτόνομο διπλό πυροβολείο. Το συνολικό μήκος των υπόγειων στοών και καταφυγίων αγγίζει τα 2.800 μ.
Στις 6/4/1941 δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό από εχθρικό πυροβολικό και αεροπορία ενώ καμία άλλη επιθετική ενέργεια δεν σημειώθηκε τις επόμενες μέρες του πολέμου. Το συγκρότημα δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε μετά τη συνθηκολόγηση και την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα υπόλοιπα οχυρά του Αγκίστρου (10/4/1941).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην επιχειρήσετε να μπείτε στις υπόγειες στοές του οχυρού Κάλη εάν δεν είστε έμπειρος/η και δεν έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται. H Agkistro Action έχει να σας προτείνει οργανωμένη περιήγηση που περιλαμβάνει  :

  • Περιήγηση και ενημέρωση στο εσωτερικό οχυρού του συγκροτήματος. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα εξερευνήσουμε το εσωτερικό του και θα δούμε θαλάμους οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία, παρατηρητήρια και άλλα επίγεια αμυντικά έργα του οχυρού.
  • Επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια στρατωνισμού της Κάλης, όπου διέμενε η φρουρά του οχυρού σε καιρό ειρήνης. Δυστυχώς σήμερα στέκουν λεηλατημένα.
  • Mπάρμπεκιου στη φύση.
  • Επιστροφή στο Άγκιστρο και χαλάρωση με μπάνιο στο βυζαντινό λουτρό (προαιρετικό)

Η προσέγγιση στο οχυρό Κάλη, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και από τον δρόμο Σιδηρόκαστρο, Φαιά Πέτρα, Καπνόφυτο, Κάλη  (24 χλμ).