Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» και δεσπόζει στο στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών του Στρυμόνα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς.

Αποτελεί επισκέψιμο μνημείο με ευθύνη του Γ’ Σ.Σ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, καθημερινά όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στρατιωτικό προσωπικό θα σας ξεναγήσει στην κεντρική στοά του Ρούπελ, όπου εκτίθενται διοράματα που αναπαριστούν διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό, από τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο. Επίσης στο Στρατιωτικό Μουσείο του Ρούπελ, θα δείτε εκθέματα εποχής  (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.α), ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε, μέσω του οπτικοακουστικού συστήματος «Ήχος και Φως», αναπαράσταση της μάχης με τους Γερμανούς εισβολείς.

Στο κεντρικό και λιτό μνημείο, αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων, ενώ από εκεί έχετε την ευκαιρία να δείτε πανοραμικά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Προμαχώνα, απ’ όπου εκδηλώθηκε η γερμανική επίθεση στις 6/4/1941.

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται στο ηρώο ο κεντρικός εορτασμός της Επετείου της Mάχης των Οχυρών.

11

  • Ωράριο Λειτουργίας : Καθημερινά 09:00 – 13:00
  • Πληροφορίες : 567 Μ/Π ΤΠ (10 Μ/Π ΤΑΞΠΖ)
  • Τηλέφωνο : 2323022350