Το συγκρότημα Καρατάς, βρίσκεται νότια του Αγκίστρου και αποτελείται από τρία οχυρά (Τρεις Βρύσες, Μολών Λαβέ και ΟΚΑ) που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936 – 1940. Το συνολικό μήκος υπόγειων στοών και καταφυγίων του συγκροτήματος, αγγίζει τα 3.330 μ.
Στις 6/4/1941 -και κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα- δέχτηκε τον ανηλεή βομβαρδισμό του εχθρικού πυροβολικού και της αεροπορίας, χωρίς όμως να υποστεί σοβαρές καταστροφές και απώλειες. Οι επιτυχείς βολές του πυροβολικού του συγκροτήματος, ανέκοψαν την εχθρική επίθεση προς το Ρούπελ αποτρέποντας την κατάληψή του. Το Καρατάς τελικά παραδόθηκε στους Γερμανούς, μόνο  μετά τη συνθηκολόγηση και την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα υπόλοιπα οχυρά του Αγκίστρου (10/4/1941).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην επιχειρήσετε να μπείτε στις υπόγειες στοές του οχυρού Καρατάς εάν δεν είστε έμπειρος/η και δεν έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται. H Agkistro Action έχει να σας προτείνει οργανωμένη περιήγηση που περιλαμβάνει  :

  • Πεζοπορία στο μονοπάτι του Μεταξά. Ξεκινώντας από το χωριό Άγκιστρο, ανηφορίζουμε στις καταπράσινες πλαγιές του ομώνυμου όρους, με προορισμό το οχυρό Τρεις Βρύσες του συγκροτήματος Καρατάς. Είναι το ίδιο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν προπολεμικά οι ντόπιοι για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους στο Σιδηρόκαστρο. Όταν το 1936 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Καρατάς, τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση και η διέλευση για λόγους  μυστικότητας. Στη μέση περίπου της διαδρομής, διασώζεται ακόμη το απομεινάρι εκείνης της μπάρας (περίπου 6 χλμ).
  • Περιήγηση και ενημέρωση στο εσωτερικό του οχυρού Τρεις Βρύσες. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα εξερευνήσουμε τα τρία επίπεδα του οχυρού. Θα δούμε θαλάμους οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία, παρατηρητήρια και άλλα επίγεια αμυντικά έργα του οχυρού.
  • Επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια στρατωνισμού του Καρατάς, όπου διέμενε η φρουρά του οχυρού σε καιρό ειρήνης. Δυστυχώς σήμερα στέκουν λεηλατημένα.
  • Mπάρμπεκιου στη φύση, κάτω από τις πελώριες ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην κορυφή του βουνού,
  • Κάθοδος στο Άγκιστρο από την παλαιά στρατιωτική οδό (5 χλμ) με πανοραμική θέα το χωριό και την βουλγαρική ενδοχώρα.
  • Μπάνιο και χαλάρωση στο βυζαντινό λουτρό (προαιρετικό)

Η προσέγγιση στο οχυρό Καρατάς, μπορεί να γίνει εύκολα και με Ι.Χ. ή λεωφορείο από τον δρόμο Σιδηρόκαστρο, Σχιστόλιθος, Λειβαδίτσα, Τρεις Βρύσες (16 χλμ).