Κυριακή 2/4/2017. Ακολουθήστε μας σε μία μοναδική mountain & history εμπειρία με ποδήλατο, στα θρυλικά οχυρά του Μπέλλες. Σε ένα βουνό που έως πριν μερικά χρόνια ήταν «ΑΖ» (Απαγορευμένη Ζώνη) και η κορυφογραμμή του αποτελεί φυσικό σύνορο με την γειτονική Βουλγαρία. Θα επισκεφθούμε τα θρυλικά οχυρά Ιστίμπεη και Κελκαγιά, που τον Απρίλιο του 1941 οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία τους Γερμανούς εισβολείς.

Facebook/events

Η οροσειρά του Μπέλλες, με την κορυφογραμμή της φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν προσβάσιμη στο ευρύ κοινό λόγω του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε.
Μετά την απομάκρυνση των στρατιωτικών μονάδων και την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων, αποτελεί πλέον έναν ενδιαφέροντα προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Ακολουθώντας τους φιδίσιους δρόμους του βουνού, εντυπωσιάζουν οι συνεχείς εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Τα δάση καστανιάς, οξιάς, πεύκης, φλαμουριάς, διαδέχονται το ένα το άλλο, οι πηγές με τα πεντακάθαρα νερά αναβλύζουν στις άκρες των δρόμων και ανά πάσα στιγμή κάποιο αγριογούρουνο, ζαρκάδι ή αγρίμι μπορεί να περάσει βιαστικά από μπροστά μας.
Στην οροσειρά του Μπέλλες υπάρχουν πέντε (5) από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Στην εξόρμησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να περιηγηθούμε στις υπόγειες στοές των οχυρών Ιστίμπεη και Κελκαγιά, που το 1941 οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία τους Γερμανούς εισβολείς.
Ακολουθώντας την αμαξιτή οδό από το Νέο Πετρίτσι, θα καταλήξουμε μετά από 17 χλμ στο θρυλικό οχυρό Ιστίμπεη που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μ., σχεδόν δίπλα στη συνοριακή γραμμή. Το οχυρό Ιστίμπεη είναι αξιοποιήσιμο και επισκέψιμο ως οχυρό-μουσείο υπό την εποπτεία του Γ.Ε.Σ. Θα επισκεφθούμε αρχικά το μικρό μουσείο με εκθέματα (οπλισμό, στολές, φωτογραφίες κ.α) από τη μάχη του οχυρού, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συντρίμμια από γερμανικά στούκας, που κατέρριψαν στο Μπέλλες τα ελληνικά αντιαεροπορικά. Στο λιτό ηρώο αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από κοντινά χωριά. Η ξενάγηση στο εσωτερικό του οχυρού Ιστίμπεη, που αποτελείται από υπόγειες στοές που καταλήγουν σε πολυβολεία, πυροβολεία, ολμοβολεία, παρατηρητήρια κ.α., εντυπωσιάζει και καθηλώνει, αφού στις σκοτεινές στοές του 1941 δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα με τους εισβολείς.
Μετά το Ιστίμπεη θα κινηθούμε με τα ποδήλατα μας ανατολικά όπου θα περιηγηθούμε στο συγκρότημα του οχυρού Κελκαγιά, που βρίσκεται «καμουφλαρισμένο» σε μια πλαγιά με οξιές και έντονη βλάστηση. Πριν το οχυρό. θα επισκεφθούμε το ηρώο όπου αναγράφονται με τα ονόματα των νεκρών. Το Κελκαγιά είναι ένα εντυπωσιακό οχυρό σε τρία (3) επίπεδα με κύριο γνώρισμα τους μεγάλους διαδρόμους που καταλήγουν σε επιφανειακά έργα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

6/4/1941. Παρά τον ηρωισμό που επέδειξαν οι υπερασπιστές του Ιστίμπεη, από τις πρώτες στιγμές της επίθεσης, οι Γερμανοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν αρκετά μετωπικά έργα του οχυρού με βολές πυροβόλων 88 χιλιοστών, σε ευθυτενούς τροχιάς, με σοβαρές ελληνικές απώλειες. Κάνοντας χρήση απυρόβλητων σημείων κατάφεραν να ανέβουν πάνω στην κορυφή του οχυρού, όπου δέχθηκαν ανεπιτυχή αντεπίθεση από διλοχία. Δεύτερη αντεπίθεση από τμήμα που συγκροτήθηκε από τους αμυνόμενους σταμάτησε στη μέση λόγω διαταγής, καθώς θα ακολουθούσε βολή βαρέως πυροβολικού επί της επιφανείας του οχυρού. Μετά την βολή που είχε καταστροφικά αποτελέσματα, οι Γερμανοί άρχισαν να φράσσουν τις θυρίδες των έργων με πέτρες και χώμα, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησαν μηχάνημα με το οποίο έστελναν μέσα καπνούς με χημικά. Την νύχτα της 6/4/1941 η γερμανική διοίκηση αντικατέστησε το τάγμα που επετέθη, λόγω των απωλειών του. Μετά τους πρώτους θανάτους εξαιτίας των αερίων, την επομένη (7/4/1941), η διοίκηση του οχυρού αναγκάσθηκε σε παράδοση.
Παράλληλα με το Ιστίμπεη οι Γερμανοί επιτέθηκαν και στο οχυρό Κελκαγιά, όπου κι εκεί με χρήση φλογοβόλων και αερίων, μετά από σκληρό αγώνα ανάγκασαν τους Έλληνες υπερασπιστές σε παράδοση (7/4/1941).

Προς Νέο Πετρίτσι

Μετά το Κελκαγιά θα ακολουθήσουμε την οδό προς Νέο Πετρίτσι, περνώντας μπροστά από την είσοδο του οχυρού Αρπαλούκι –το οποίο θα επισκεφθούμε σε επόμενη εξόρμηση μας. Κατηφορίζοντας σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, θα απολαύουμε την πανοραμική θέα προς το Σιδηρόκαστρο, τον ποταμό Στρυμόνα και τη σερραϊκή ενδοχώρα. Θα καταλήξουμε στη διασταύρωση του Νέου Πετριτσίου -στην πέτρινη κρήνη που είναι αφιερωμένη στους νεκρούς της «Μάχης της Βέτρινας» (1913)- θα αφήσουμε τα ποδήλατα μας και το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στην καταπράσινη κοιλάδα της Λόντζας στο Νέο Πετρίτσι, με τα γάργαρα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια.
Εκεί θα χαλαρώσουμε, θα γευματίσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία και σε άλλα ομαδικά παιχνίδια που έχει ετοιμάσει το team της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση. Έως την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα, μπορείτε να περπατήσετε ή να ποδηλατίσετε στην πλούσια φύση, να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση η να απολαύσετε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του Νέου Πετριτσίου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 25 ευρώ

Η ΚΡΑΤΗΣΗ θέσης περιλαμβάνει : Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν, διάθεση ποδηλάτων (μέχρι 20 ποδήλατα), συνοδεία με ποδήλατο, συνοδεία με αυτοκίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδηλασίας, ξενάγηση ,  γεύμα, δραστηριότητες (πχ τοξοβολία), φωτογραφική κάλυψη + ΦΠΑ.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :  Αγορά αναψυκτικών, καφέδων κλπ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  Μέχρι την Πέμπτη 20/03/2017

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Το σύνολο των ποδηλάτων της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση είναι 20.
 • Υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε τα δικά σας ποδήλατα μετά από συνεννόηση με κατάλληλο όχημα.
 • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι θα συμπληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμμετοχών ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα της εκδήλωσης.
 • Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς.
 • Σε περίπτωση που κάποιος εκδρομέας επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, παρακαλούμε να μας ενημερώσει.
 • Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδρομή θα αναβληθεί για επόμενη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
 • Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής από τους διοργανωτές, το προκαταβεβλημένο ποσό επιστρέφεται.
 • Δεν επιστρέφεται το προκαταβεβλημένο ποσό σε περίπτωση μη συμμετοχής.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • Μπουφάν η τζάκετ (αντιανεμικό)
 • Αθλητικά παπούτσια
 • Γάντια ποδηλατικά
 • Σκούφος ή καπέλο
 • Σακίδιο
 • Παγούρι για νερό
 • Φακός
 • Φαγητό (ξηροί καρποί, παστέλια κτλ)
 • Φωτογραφική μηχανή

Για περισσότερες πληροφορίες
+30 6980138846
[email protected]
facebook.com/agkistroaction